We hebben de langste dag van het jaar alweer gehad! En dat betekent: zomer. En dat betekent weer een bloeiende tuin. Nu ik trotse mede-eigenaar (samen met Tom) ben van een huis, heb ook ik de mogelijkheid daar van te genieten.
Tuin verbouwen
De afgelopen twee maanden hebben we dan ook flink geïnvesteerd in het vergroenen van de tuin. Toen we het huis kochten, was de hele tuin achter betegeld. Zo'n driekwart van die tegels hebben we er zelf uitgehaald en vervangen voor een grasveld. Aan de rand van de tuin hebben we borders geplaatst en volgestopt met bloemen, planten en fruitbomen.
Bijen en hommels
En het is een wereld van verschil. De hele dag door horen we nu gezoem en gefladder door de tuin: het geluid van de zomer. En dat gezoem komt vooral door de bijen en de hommels die de hele dag door van de bloemen aan het snoepen zijn. Hier ben ik in ieder geval ontzettend blij mee, want deze beestjes zijn ontzettend goed voor je tuin en ons ecologische systeem.
Het belang van bestuiven
We weten allemaal dat grootste deel van het fruit en de groenten dat we eten wordt bestuift door bijen en hommels - ze worden er zelfs voor gekweekt. Hetzelfde geldt voor je tuin: de bloemen in je tuin worden bestuift door zoemende beestjes, waardoor je tuin mooi begroeid blijft.
Door het toenemende gebruik van pesticiden en het feit dat de wereld uit steeds meer beton bestaat, hebben zoemers steeds minder makkelijk toegang tot stuifmeel en nectar. Dus kunnen de bijen, hommels en vlinders elk beetje hulp gebruiken dat we ze kunnen bieden.
Helpen door bloemen planten
Gouden tip: lavendel. Deze heerlijk ruikende plant heeft enorm veel voordelen, niet alleen voor bijen. De bloemen hebben weinig nodig om te groeien: ze hoeven niet in rijke grond en zijn daarmee een van de makkelijkste planten om te onderhouden. Daarnaast trekt de geur van deze plant bijen, hommels en vlinders wél aan, maar houdt wespen op afstand.
Mocht je niet van lavendel houden, ga dan na of je één of meerdere van deze favorieten van bijen (met een hoog 'stuifmeelgehalte') in je tuin hebt staan:
Heliotropium, cosmea of cosmos, zonnebloemen, distels, vlinderstruik, bijenbrood of phacelia, papavers, zonnehoed en jacobskruiskruid. Om er maar een paar te noemen.
Daarnaast zijn kruiden en fruitplanten ook goed, kan je gelijk je eigen moestuin beginnen. De bloemen van bijvoorbeeld bieslook en oregano zijn bijen gek op! Frambozen-, bramen en blauwe bessenstruiken zijn ook erg gewild.
Mooi onkruid is niet lelijk
Ook kan je misschien nét iets langer wachten met het wieden van je onkruid. Bijen zijn gek op paardenbloemen, klavers en andere kortbloeiende wildplanten. Want wees nu eerlijk: een beetje extra kleur kan toch geen kwaad in je tuin!
Bijenhuisjes
Als je alle bloeiende bloemen nog niet genoeg vindt, kan je ook nog een bijenhuisjes, ofwel insectenhotels, ophangen. Hier kunnen bijen en vlinders in rusten en eitjes in leggen. Hang de huisjes overdekt op, dan komen ze er sneller op af. Extra leuk om in de gaten te houden welke bamboebuisjes er bewoond zijn!
Reactie plaatsen
Reacties