Als fotograaf streef ik ernaar mezelf steeds te blijven verbeteren. En mijn kennis te vergroten. Zo maak ik tegenwoordig in mijn werk meer gebruik van kunstmatige lichtbronnen, zoals een flitser. Met portretfotografie zorgt dit voor glasheldere beelden en het maakt je flexibeler als fotograaf. In deze blog duiken ik in het gebruik van kunstmatig licht in fotografie en welke soorten licht je kan kiezen.
Voordelen van kunstmatig licht bij fotografie
Je creatieve vrijheid is veel minder afhankelijk van omstandigheden. Ongeacht het tijdstip of het weer, je kan altijd genoeg licht creëren voor een foto zoals jij hem in je hoofd hebt. Daarnaast kan je met kunstmatig licht de kleurintensiteit van je foto verhogen en de temperatuur van je foto bepalen. En dan mijn favoriet: je krijgt met kunstmatig licht controle over complexe belichtingssituaties. In sommige situaties kan natuurlijk licht uitdagend zijn, vooral wanneer er sprake is van harde schaduwen in de middag, of tegenlicht als je tegen de zon in moet fotograferen. Kunstmatig licht stelt je in staat om die ongewenste schaduwen te corrigeren.
Welke soorten kunstmatig licht zijn er?
1. Studioflitsers
Studioflitsers zijn krachtige lichtbronnen die vaak worden gebruikt in professionele fotografie. Ze bieden een geconcentreerde en regelbare lichtoutput, waardoor je controle hebt over de intensiteit en richting van het licht. Met behulp van softboxen, paraplu's of lichtvormers kun je het licht verzachten en gelijkmatig verspreiden voor een meer natuurlijke uitstraling. Studioflitsers zijn ideaal voor portretfotografie en fashion shoots.
2. Continu licht (LED-panelen)
Continu lichtbronnen, zoals LED-panelen, produceren een constant licht dat direct zichtbaar is. LED-panelen zijn platte, compacte en energiezuinige lichtbronnen die in verschillende maten en vormen verkrijgbaar zijn. Dit type licht is handig wanneer je het gewenste effect direct wilt kunnen waarnemen. Continu licht wordt veel gebruikt in product-, macro- en foodfotografie.
3. Speedlights en reportageflitsers
Speedlights of reportageflitsers zijn opzetflitsers die je rechtstreeks op je camera kunt bevestigen. Ze zijn handig voor situaties waarin je snel moet handelen of op locatie fotografeert. Speedlights zijn ideaal voor evenementenfotografie, huwelijksfotografie en straatfotografie. Je kunt ze ook draadloos bedienen en off-camera gebruiken met behulp van flitsbeugels, softboxen of paraplu's voor een zachter en diffuus licht. Vergeet je statief dan niet!
4. Ringlicht
Een ringlicht is een unieke lichtbron die bestaat uit een cirkelvormige lamp die om de lens van de camera is geplaatst. Of los op een statief staat, gericht op het onderwerp van je foto. Het produceert een zachte verlichting met minimale schaduwen. Ringlichten worden vaak gebruikt in modefotografie en beautyfotografie, omdat ze een heldere belichting creëren en het karakteristieke ronde catchlight in de ogen creëren.
Blijven proberen (met een zware tas)
Ongeacht de kunstmatige lichtbron die je gebruikt, is het belangrijk om te experimenteren. Probeer verschillende instellingen en positioneringen van je lichtbron uit. Het is even puzzelen, maar als je er handig in wordt, gaat er een wereld voor je open. Waar ik overigens aan moest wennen, is dat mijn tas drie keer zo zwaar werd. Zelf werk ik het liefst met een externe flitser, dan kun je namelijk precies bepalen waar je licht naartoe gaat. Maar daar moet je wel de mogelijkheid toe hebben. En het gevolg is dat je een hoop gear mee moet nemen om je gewenste set te krijgen!
Welke lichtbron is jouw favoriet?